Dentale behandlinger i dyrlægepraksis

Dentale behandlinger i dyrlægepraksis

 

Hos Puremedvet trækker vi på vores indgående erfaring fra Puredent, hvor vi siden 2012 har understøttet tandlæger med udstyr og viden til mindre invasive og bio-logiske regenerative behandlinger . Vi har siden 2017 arbejdet med stadig flere af dine kollegaer, hvor vi skaber værdi og bringer viden på tværs af det humane og veterinære felt.
På denne side har vi struktureret relevante elementer i forskellige emner og produktområder. Tag dig tid og dyk ned i de enkelte dele og lad os hjælpe dig, med at udnytte det fulde potentiale i den dentale del af din dyrelægepraksis.
Vi er altid åbne overfor dialog og lære mere om, hvad der fylder i dit arbejde med dentale behandlinger – tøv ikke med at tage fat i os hvis du har spørgsmål.

Kontakt os pr mail eller ring på telefon 3131 1925

 

Oversigt over arbejdsområder & materialer

 


 

1

Parodontitis behandlinger

Introduktion til brugen af Platelet Rich Fibrin og Hyaluronsyre i parodontitis behandlinger til at fremme heling og neo-angiogenese.

 • PRF (Platelet Rich Fibrin)
 • HA (Hyaluronsyre)
Gå til pkt.
2

Tandekstraktioner

Introduktion til enhåndsbetjent instrumentløsning til tandekstraktioner: let at styre, enkel at rengøre og minimerer vrid i hånd og håndled.

 • Magnetic Mallet
 • Easy Root
Gå til pkt.
3

Biomaterialer

Introduktion til knoglematerialer og barriermembraner.

 • Allografts (VTS)
 • Smartbone
 • Smartbrane membraner
Gå til pkt.
4

Suturer

Valget af den rigtige sutur handler om mere end at lukke et sår – den skal spille en aktiv part og understøtte helingen.

 • Glycolon
 • Silke
 • PGA
 • Resolon
Gå til pkt.
5

Instrumenter

 • Ustomed webshop
 • BMT veterinær dental instrumenter
Gå til pkt.
6

Skalpeller & Bone scrapers

Fokus på mikroskalpeller og knoglehøstning.

 • MJK
 • Bone Scrapers
 • Ustomed
Gå til pkt.
7

Steril opbevaring

Introduktion til smart steril opbevaring uden autoklaveposer – til fordel for de løbende omkostninger og miljøet.

 • Polysteribox
 • Ustomed containers
Gå til pkt.
8

Cases

Tekst om cases.

 • Perio
 • Allograft
 • PRF
Gå til pkt.
9

Viden

Tekst om litteratur og kurser.

 • Litteraturlister
 • Kurser
 • Webinarer
Gå til pkt.

1. Parodontitis behandlinger

 

I veterinær dental behandling ligger hovedparten af fokus på tandrensning, tandekstraktioner, parodontitis behandlinger, regeneration af væv og de heraf følgende helingsmæssige problemstillinger. Nedenfor kan du læse om forskellige produkter og finde links til kataloger fra vores leverandører.
Vores fokus er her på de regenerative aspekter med PRF (Platelet Rich Fibrin) og Hyaluronsyre, hvor helingsprocesserne efter indgreb kan stimuleres med vækstfaktorer fra patienten selv eller fra ren cross-linked HA, for derigennem at styrke neovaskularisering og proliferation.
Vi ser også på forskellige biomaterialer til genopbygning af tabt knogle og med særligt fokus på Allografts fra VTS i USA og xeno hybrid produktet Smartbone fra Schweitz.

instrumentsiden kan du se vores portefølje af tyske instrumenter samt sterile opbevaringsløsninger, der sparer dig for autoklave poser.

I dette eksempel anvendes koglemateriale og PRF til behandling af parodontitis omkring Rovtand.

(Billeder venligst stillet til rådighed af Specialdyrlæge, Ph.D, Dipl. EVDC Hanne Kortegaard) 

Xenograft blandes med små stykker PRF (baseret på patientens blod) og samles til en “sticky bone”.

Sticky bone massen placeres i og omkring knogledefekten.

PRF-membranen klippes i stykker. Dele af den blandes med knoglemateriale, mens den anden del anvendes som onlay.

PRF-membranen dækker området og er med til at øge proliferationen i området.

Platelet Rich Fibrin (PRF)

Patientens egne vækstfaktorer i en håndterbar ekstracellulær matrix til hurtigere heling – direkte fra blodbanen – enkelt nemt og vigtigt!

Platelet Rich Fibrin (herefter PRF) er seneste generation blandt blodpladeprodukter og er vokset ud af det dentale område siden starten af 00´erne. Idag anvendes PRF på daglig basis på tandlægeklinikker over hele verdenen. I løbet af de sidste tre år er det for alvor begyndt at vinde indpas i veterinær dental kirurgi.

PRF er i korte træk muligheden for at styrke helingsprocesser og dæmpe inflammation ved brug af patientens egne celler. I en dyrlægepraksis kan PRF anvendes indenfor både dentale behandlinger, ortopædkirurgi, sårbehandling, oftalmologi og ledbehandlinger.

Hele kaskaden af regenerative celler
Platelet Rich Fibrin er resultatet af en separation af erytrocytter fra serum indeholdende blodplader, leucocytter m.m. uden brug af additiver og lignende. Afhængigt af centrifugeringsmetode og blodtagningsglas kan PRF danne en membran eller en væske indeholdende hele kaskaden af celler.

8 års erfaring med PRF 
Vi er den førende udbyder af viden og løsninger indenfor PRF på det Skandinaviske marked og leverer idag PRF løsninger til det veterinære felt indenfor sportsmedicin til hesteklinikker og dentalområdet til dyrlægeklinikker for familiedyr.

PRF membran – potent extracellulær matrix
Den typiske anvendelse af PRF i en dental sammenhæng er med PRF-membranen. Den dannes ved en proces som fremskynder clotting af serum matrix, som drænes i en PRF boks (som vist i billederne ovenfor). PRF-membranen kan bruges som onlay, sys fast eller klippes i små stykker, der kan blandes med knoglegranulater eller pakkes ned i en defekt.

Liquid PRF – injektion med PRF
PRF kan dannes i en flydende form, hvor clotting-processen forsinkes. Det giver mulighed for at injicere PRF ind i væv og pocher. Liquid PRF er hurtig at lave og dermed enkel at bringe i spil ved dentale behandlinger.

Bogen om PRF
Anden udgave af bogen og PRF er netop udkommet og sætter for alvor PRF i relief, som et centralt emne indenfor regenerativ medicin, hvad enten det er indenfor det dentale område eller områder som sårbehandling, sportsmedicin og ortopædkirurgi. Bogen indeholder et kapitel med delkapitler om veterinær dentalkirurgi og PRF, samt brugen af PRF til cornea-defekter – skrevet af dine danske kolleger.

Bestil PRF-bogen

2. Tandekstrationer – Magnetic Mallet

 

Magnetic Mallet & Easy Root

Spar på kræfterne og brug det enhåndsbetjente instrument til ekstraktioner: let at styre, enkel at rengøre og minimerer vrid i hånd og håndled

Magnetic Mallet og lillesøsteren Easy Root er to innovative produkter, der udnytter magnetisme til at drive et instrument fremad hurtigt og fuldt kontrolleret. Hvor Easy Root alene er til tandekstraktioner, kan Magnetic Mallet også bruges indenfor det ortopædkirurgiske felt til at mejsle knogle væk eller dele knogle. Se eksempler nedenfor.

Ergonomi og præcision
Ved at koble hammer og instrument sammen samt udnytte magnetisme til at levere en uset kraftsoverførelse, blot ved et tryk på en fodpedal, giver Magnetic Mallet og Easy Root nye muligheder under forskellige kirurgiske procedurer – med øget præcision og ergonomisk frihed til at føre håndstykket (med over- eller underhånd) i netop den vinkel, der ønskes.

 

 

Easy Root
Easy Root
er lillesøsteren til Magnetic Mallet og er målrettet tandekstraktioner. Selve produktet består af en kontrolenhed, hvorfra en fodpedal og et håndstykke tilkobles med ledning. Der er få mekaniske dele og nem rengøring. Håndstykket kan autoklaveres, og instrumenterne er ganske langtidsholdbare. Der er ingen forbrugsmaterialer.

Modtag PDF om Easy Root
Magnetic Mallet
Magnetic Mallet er oprindelig udviklet til tandlæger, der kan have behov for både tandekstrationer, kondensering af knogle og split af knogle. Magnetic Mallet kan også bruges indenfor ortopædkirurgien og udnyttelsen af en præcis kraftoverførelse af et mejsel, hvilket betyder at en Magnetic Mallet kan anvendes af hele dyrlægeteamet. Easy Root er rettet alene til tandekstraktion.

Veterinær instrumenter
Vi har gennem det seneste år udviklet særlige instrumenter til brug ved tandekstraktioner på hund og kat samt mejsler til ortopædkirurgisk anvendelse. Udviklingen sker i samarbejde med flere dyrlæger herhjemme. Udviklingen af instrumenter vil fortsætte efterhånden som nye behov melder sig, eller der opstår behov for justeringer. Vejen fra idé til prototype og til færdigt produkt er overraskende kort.

Se eksempler på veterinære instrumenter

Dental anvendelse

Tandekstraktion af 104 med Magnetic Mallet

Se, hvordan tandekstraktion udføres med Magnetic Mallet og instrumenterne til human tandekstraktion, samt prototyper til hund.

Ved Dyrlæge Jacob C. Meyer

Dental anvendelse

Tandekstraktion af 206 med Magnetic Mallet

Se, hvordan tandekstraktion udføres med Magnetic Mallet og instrumenterne til human tandekstraktion, samt prototyper til hund.

Ved Dyrlæge Jacob C. Meyer

Ortopædkirurgisk anvendelse

Ortopædkirurgi med Magnetic Mallet

Se hvordan tibial tuberosity osteotomy  foretages med Magnetic Mallet med instrumenter til knoglesplitting – udføres med en hånd på instrumentet og en hånd på benet.
Ved Professor James Miles, KU

3. Biomaterialer – regenerering af væv

 

Biomaterialer

Biomaterialer til naturlig knoglegenopbygning omkring behandlede tænder

Genopbygning af tabt knogle er en naturlig del af en vellykket parodontitis behandling. Der er mange forhold som kan spille ind og påvirke udfaldet. Fremskyndelse af heling og fundamentet for knogleregeneration kan understøttes med PRF og Hyaluronsyre og i mange tilfælde vil det være nok til at danne knogle uden brug af biomaterialer. Men i andre tilfælde, typisk hvor knogletabet er betydeligt, vil brugen af biomaterialer være en oplagt mulighed.

8 års erfaring med biomaterialer
Via Puredent har vi et bredt sortiment af biomaterialer i alt fra syntetiske knoglematerialer over xenografts og ikke mindst allografts. I det veterinære felt har vi gennem de sidste 3 år arbejdet med forskellige xenografts samt allografts fra VTS (Veterinary Transplant Services).

Smartbrane – pericardium membran
I nogle tilfælde kan det være vigtigt at kunne holde cellevæksten blandt blødvævsceller og hårdvævsceller adskilt i de første måneder efter en knogleopbygning. I vores sortiment finder du en tynd, stærk pericardium membran, som dagligt anvendes af tandlæger. Denne membran fåes i en mini-størrelse på 10×10 mm, hvilket gør den super velegnet til dækning af små områder, som er et typisk behov ved veterinære defekter. Læs mere om Smartbrane™ her

Veterinær allografts fra VTS
Vi har et samarbejde med amerikanske VTS, vel nok verdens førende leverandør af allografts fra hund, hest og kat til veterinære kirurger. Med allografts – fra ønsket race – fåes et materiale, som er tættest muligt på patienten og som erstatter patientens egen knogle. Du kan læse meget mere om allografts på vores dedikerede side og se de enkelte produktmuligheder.

Gå til side om VTS allografts
Smartbone – Xeno hybrid
Xenografts er typisk kendetegnet ved at de kun i mindre grad nedbrydes, da de gennemgår en opvarmningsproces under produktionen, som mineraliserer knoglen og gør den vanskelig at nedbryde. Smartbone er et xenograft, hvor man i stedet for opvarming gennemgår nogle andre processer og samtidig tilsætter næringsstoffer samt en nedbrydelig polymer. Det gør dels, at Smartbone over tid erstattes af patientens egen knogle, idet polymeren nedbrydes langsomt og styret. Smartbone er  typisk omdannet efter 12-18 måneder. Den føres både i granulater og som blokke.

Prøv Smartbone granulater

Prøv Smartbone blokke

4. Suturer

 

Magnetic Mallet & Easy Root

Valget af den rigtige sutur handler om mere end at lukke et sår – den skal spille en aktiv part og  understøtte helingen

Valg af sutur
Vi har over de seneste 5-6 år arbejdet med at ændre vaner og introducere en bedre forståelse for, hvilke krav man skal stille til en sutur og hvilke teknikker, der kan hjælpe med at fremme heling. En sutur forbinder det område, man ønsker at holde lukket, med de ydre omgivelser og holde bakterier og andre fremmedlegemer ude.

Flettet eller enkel
Anvender man en flettet sutur, såsom silke eller vikryl, får man på den ene side en sutur som er nem at arbejde med og som er god til at holde på knuden, men som har en struktur, så bakterier kan vandre ind i såret, og hvorpå plak lettere sætter sig. Anvender man derimod en monofilament (fiskeline) sutur, er der ikke samme mulighed for vandring, men tilgengæld er håndteringen lidt vanskeligere og knudestabiliteten lavere.

 

Nedbrydelig eller ej
Suturer kan være nedbrydelige eller ikke-nedbrydelige. Nedbrydningen sker i reaktion med immunforsvaret og kan skabe større eller mindre inflammation i området – ofte knyttet til, hvor hurtigt den nedbrydes.

Idag arbejder vi primært med nedbrydelige suturer, hvor nedbrydningen sker langsomt, og inflammationen er lav. Vi arbejder med monofilament sutur for netop at undgå plak og bakterievandring gennem suturen. Samtidig er den sutur, som vi forhandler, med en forholdsvis høj knudestabilitet og håndteringen er enkel.

 

Sutureringsteknik

Der findes naturligvis et hav af forskellige teknikker, men den teknik, som har størst indflydelse på, hvordan suturen bruges til at understøtte heling, kaldes for Apikal Mattress sutur. Målet med denne teknik er at fjerne træk fra det område som skal hele, ved at lægge dybe suture (som opfanget træk apikalt) fremfor i sårranden. Til denne teknik anvendes en monofilament sutur (Glycolon), der nedbrydes over 3-4 uger, og dermed er med til at holde området i ro.

Bestil suturer

5. Instrumenter

 

Instrumenter

Dentale instrumenter fåes i et utal af afskygninger og i varierende kvaliteter

Den tyske by Tuttlingen er kendt som hjertet af tysk instrumentproduktion. Vi samarbejder med to af de førende virksomheder derfra.

USTOMED – dental instrumenter
Tyske USTOMED, er blandt tandlæger kendt som en af de førende virksomheder, når det gælder kvalitet, og de samarbejder derfor også med tandlægeklinikker i hele verden.. På en række områder, såsom nåleholdere, pincetter, sakse m.m. er der et sammenfald mellem det humane og veterinære dentale område, hvorfor det kan give god mening at skele til deres produkter. Se USTOMED webshop her.

BMT Surgical – veterinær instrumenter
Tyske BMT Surgical har et udvalg af veterinære instrumenter til både dental, ofthamologi, trauma og ortopædkirurgi, neurokirurgi og mere. Se deres katalog her

 

Kirurgiske instrumenter
Gennem vores samarbejde med både USTOMED og BMT Surgical tilbyder vi kvalitetsprodukter til en rimelig pris. Produkter, som anvendes både humant og veterinært.

Køb USTOMED instrumenter

 

Steril opbevaring – uden behov for autoklavepose
Vi tilbyder sterile opbevaringsløsninger i samarbejde både USTOMED og tyske RITTER. Sidstnævnte produktlinje findes i tre størrelser i gennemsigtig plast med permanent membran som kan gå direkte (uden pose) i autoklaven. Fra USTOMED fører vi flere varianter af metal-containere, hvoraf den seneste model også har et permanent filter.

Se Ritter PolySteriboxs katalog

Se USTOMEDs Containers katalog

 

 

6. Mikroskalpeller & bonescrapers

 

Skalpeller

Vi fører skalpeller og håndtag fra både Ustomed samt mikroskalpeller fra franske MJK, der er specialiseret i lige præcis dette

MJK´s mikroskalpeller fåes i en række forskellige udformninger, hvoraf nogle af dem kan bukkes og formes. Prismæssigt er de meget konkurrencedygtige.

Mikroskalpeller 
MJK skalpeller kommer typisk i en æske med 10 stk. a 40 kr. stykket. Der er 9 forskellige modeller, hvoraf 3 stk. kan tilpasses i hånden. En række af skalpellerne kan fåes med håndtag fastmonteret.

Mikroskalpeller her

Høstning af patient knogle
Ved knogleopbygning er det oftest “golden standard” at tilføre knogle fra patienten selv for at få osteoinductive vækstfaktorer  med. Den mest udbredte måde – blandt tandlæger – er ved at bruge en skrabemekanisme og skrabe på overfladen af patientens knogle. Italienske META står bag SafeScraper og Micross produkterne, hvoraf den første er synonym med knoglehøstning blandt tandlæger. Safescraperen er en engangsartikel og fåes i pakke med 3 stk.

Se side om SafeScraper

Micross – mindre invasiv skraper
Micross skraberen (nederste billede til højre) skal bruge et mindre område til at høste knogle. Det sker typisk ved en tunnel teknik, hvor skrabet sker gennem en mindre incision. Micross er velegnet til mindre indgreb, og derfor yderst velegnet til veterinær brug.

Se side om Micross

 

 

7. Steril opbevaring

 

Instrumenter

Smart steril opbevaring uden autoklaveposer er godt for miljøet, og de løbende omkostninger 

Med permanente filtre og hermetisk lukning tilbyder både USTOMED og RITTER opbevaringsløsninger til kirurgiske instrumenter, uden behov for autoklaveposer.

De fåes i forskellige størrelser og med en række kurve og måtter, der kan fastholde instrumenter. USTOMEDs opbevaringsløsninger er fuldt ud dimensioneret til det dentale område, mens RITTER er udviklet til hospitals- og klinikbrug indenfor ortopædkirurgi og andre områder.

Den væsentligste forskel på dem er materialevalget, hvor RITTER bruger gennemsigtig plast fremfor USTOMEDs brug af aluminium.

Køb sterile containere her

Features, værd at bemærke ved USTOMED containers

 1. Permanent filter (højre top billede) som er enkel at rengøre og indbygget.
 2. Aluminum giver stor styrke og lang holdbarhed.
 3. Flere muligheder for at sætte labels eller skilte på.
 4. Flere trådkurvsløsninger “washing baskets”, som kan integreres eller bruges separat.

Se USTOMEDs Containers katalog

Features, værd at bemærke ved RITTER PolySteribox

 1. Udskifteligt “permanent” filter muliggør udskiftning, hvis filteret af en eller anden grund stopper til.
 2. Gennemsigtigheden i RITTER PolySteribox gør det let at se, hvilke instrumenter, den indeholder.
 3. Forsegling med plastpind, der skal brækkes af, sikrer containeren mod utilsigtet åbning.
 4. Label, der skifter farve viser om containeren er autoklaveret.
 5. Siliconemåtte holder instrumenter adskilt.

Se Ritter PolySteriboxs katalog

 

 

8. Cases

 

Mandibulectomy

Case med anvendelse af PRF og knoglematerialer til udførelse af Mandibulectomi.

PRF sårbehandling

Case om Equine sårbehandling med PRF.

PRF OA behandling

Case om behandling af Osteoarthritis med PRF.